Loading

Dag van de Mantelzorg 10 november 2020

  • Gepubliceerd: 12 november 2020, bron: , foto: MantelzorgNL

Dinsdag 10 november was het weer de jaarlijkse dag van de mantelzorg. De dag waarop mantelzorgers in het zonnetje worden gezet. Helaas konden veel feestelijke activiteiten rondom de Dag van de Mantelzorg niet doorgaan vanwege Covid-19. Toch zijn er verschillende mooie initiatieven te melden, zoals de jaarlijkse mantelzorgwaardering door de gemeenten, de videoboodschap voor mantelzorgers van koningin Máxima, het onderzoek naar mantelzorg en werk in coronatijd door het CNV, en de Toolkit Mantelzorg van de LHV.

Mantelzorgwaardering door gemeenten

Ieder jaar verzorgen de gemeenten een mantelzorgwaardering. Meestal is dit een geldbedrag, een cadeaubon of een individuele attentie voor de mantelzorger. MantelzorgNL heeft onderzocht hoe het dit jaar met de waardering was gesteld. In 85% van de gemeenten was de waarde van de mantelzorgwaardering gelijk aan die van vorig jaar. In een paar gemeenten kreeg de mantelzorger echter beduidend lagere waardering dan het jaar daarvoor, maar er waren ook gemeente waar de waardering dit jaar hoger uitviel. Zie MantelzorgNL.

Videoboodschap door koningin Máxima

In september bezocht koningin Máxima enkele mantelzorgers in Zwijndrecht, Ridderkerk en Hendrik-Ido-Ambacht. Ze was onder de indruk van de verhalen van de mantelzorgers; van de liefde waarmee ze hun naasten verzorgden, maar ook van de belasting die de mantelzorg soms met zich meebrengt. In de videoboodschap die toen is opgenomen spreekt ze haar waardering uit voor de mantelzorgers. Ze geeft ook aan hoe belangrijk mantelzorg is voor heel veel Nederlanders. Maar mantelzorgers kunnen het niet alleen: ze moeten ook ondersteund en ontzorgd worden. Want de mantelzorger kan alleen voor een ander zorgen als hij eerst ook voor zichzelf zorgt. Zie MantelzorgNL.

Onderzoek naar werk en mantelzorg in coronatijd door het CNV

In het kader van de Dag van de Mantelzorg liet het CNV onderzoek doen naar de gevolgen van de coronacrisis voor werkende mantelzorgers. Dit onderzoek werd uitgevoerd door Maurice de hond onder een representatieve groep van 750 mantelzorgers. Dit onderzoek wees uit dat a.g.v. de coronacrisis:
• De helft van de mantelzorgers een hogere werkdruk ervaart
• 1 op de 3 tegen een burn-out aanzit
• 1 op de 10 zich vaker ziekmeldt
• 1 op de 5 geen begrip van de werkgever ervaart
• 2 op de 5 niet weten op welke verlofregelingen ze recht hebben.
Het CNV raadt werkgevers en werknemers op om in gesprek te gaan en te zoeken naar een maatwerkoplossing, toegespitst op de persoonlijke situatie van de mantelzorger. Zie CNV.

Toolkit Mantelzorg voor huisartsen

De LHV (Landelijke Huisartsen Vereniging) lanceerde op de Dag van de Mantelzorg samen met MantelzorgNL, Vilans en Movisie een nieuwe Toolkit Mantelzorg. Gemiddeld is 1 op de 5 patiënten van een huisarts ook mantelzorger. En hoewel mantelzorgondersteuning niet een directe taak voor een huisarts is, kan de huisarts door een vroegtijdige signalering en doorverwijzing er wel voor zorgen dat de mantelzorger niet overbelast raakt. Een waardevol instrument vol praktische informatie en oplossingen! Zie LHV.