Loading

Zorgladder Mantelzorg

Waar kun je als mantelzorger terecht voor hulp als het je te veel wordt? MantelzorgNL ontwikkelde de Zorgladder Mantelzorg om je wegwijs te maken in de hulp die je kunt krijgen.

De Zorgladder Mantelzorg bestaat uit vijf stappen. Per stap geeft de Zorgladder aan voor welke hulp je in aanmerking kunt komen als je het niet meer redt. En wie je kunt aanspreken voor de hulp.

Stap 1 – Eigen netwerk

Merk je dat je het alleen niet meer redt om voor een ander te zorgen, vraag dan hulp vanuit je eigen netwerk. Misschien vind je dat lastig, maar bedenk dat mensen juist nu graag iets voor een ander willen doen. Dus ga na waar je ondersteuning bij kunt gebruiken en vraag hulp!

Je kun ook een ondersteunende dienst inschakelen. Denk bijvoorbeeld aan een maaltijdservice, of aan extra ondersteuning thuis. Verschillende organisaties bieden ondersteuning thuis, zoals bijvoorbeeld Saar aan huisMantelaar, of Seniorservice. Voor deze diensten moet je zelf betalen, maar soms vergoedt de aanvullende zorgverzekering een deel.

Stap 2 – Vrijwilligers

Kun je onvoldoende hulp krijgen vanuit je eigen netwerk? Dan kun je misschien een beroep doen op een vrijwilliger. Die kan bijvoorbeeld boodschappen voor je doen, de hond uitlaten, of af en toe (beeld)bellen of een digitaal spelletje doen met degene voor wie je zorgt. De welzijnsorganisatie in jouw gemeente kan je hier meer over vertellen.

Je kunt ook om hulp vragen bij een landelijk platform, zoals NLvoorElkaar  Coronahelpers, of WeHelpen.

Stap 3 – Gemeente/Wmo-hulp

Kun je je familie en vrienden niet om nog meer hulp vragen dan ze al geven? Of heb je een klein netwerk en is er ook geen vrijwilliger die je kan helpen? Dan kan er een moment aanbreken dat de zorg je te veel wordt. In dat geval kun je aankloppen bij de gemeente en een spoedaanvraag voor hulp doen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan huishoudelijke hulp, vervangende mantelzorg aan huis, respijtzorg of dagbesteding. Natuurlijk is in deze tijd niet alle hulp mogelijk. Maar de gemeente zal haar best doen om samen met jou toch een oplossing te vinden.

Stap 4 – Wijkverpleging

Het kan zijn dat de eerste drie stappen van de Zorgladder geen soelaas bieden. Maar dat het nodig is dat er (meer) zorg en ondersteuning thuiskomt. Bijvoorbeeld omdat je overbelast raakt, of omdat je zelf uitvalt. Dan ben je aangewezen op wijkverpleging die jouw mantelzorgtaken gedeeltelijk overneemt. Een wijkverpleegkundige verleent persoonlijke zorg en verpleging aan huis. Voor die zorg hoef je niet te betalen. Wijkverpleging wordt vergoed vanuit de basisverzekering van je zorgverzekering. Je kunt wijkverpleging aanvragen via een thuiszorgorganisatie in jouw gemeente. In deze Coronacrisis kunnen de thuiszorgorganisaties misschien minder zorg bieden dan normaal. Maar ze zullen hun best doen om je zo goed mogelijk te helpen.

Stap 5 – Crisisopvang

Als het om wat voor reden dan ook helemaal niet meer gaat om mantelzorg te verlenen, dan is als laatste redmiddel crisisopvang mogelijk. Beland je in zo’n noodsituatie, neem dan contact op met je huisarts. Die zoekt dan samen met gemeente en zorgverzekeraar naar een mogelijkheid voor crisisopvang. Buiten werktijden kun je contact opnemen met de huisartsenpost in je gemeente.

Is de situatie zo hoog opgelopen dat je je niet veilig meer voelt? Neem dan contact op met Veilig Thuis: 0800 2000.

Bij een acute crisissituatie bel je voor spoedeisende hulp het landelijke alarmnummer 112.